Különböző nyugdíj és életbiztosítások után igénybe vehető adókedvezmény és egyéb lehetőségek után, ha még mindég van olyan adóforintotok, amely állambácsinál bent marad érdemes elgondolkodni az egészségpénztári tagságon, több szempontból is:

  • ez egy olyan termék, mely igazából nem kerül pénzbe és mégis!
  • mivel a legtöbb magyar háztartásban költenek kisebb nagyobb összeget gyógyszerekre és gyógyhatású készítményekre, a kidobott pénz mégsem az
  • több családtag is hozzárendelhető egy fiókhoz, ergó a nagymama szemüvege és a gyermek sporteszközei után is tudunk kedvezményt igénybe venni
  • év végén pedig jóváírják a 20%-os adókedvezményt a számlánkon
  • kamatadó mentes
  • örökölhető a számlán maradó pénz

Nézzük a gyakorlatban:

Van egy Online Belépési Nyilatkozat nevezetű nyomtatvány ,amelyet itt tudsz letölteni. Miután kitöltötted beküldöd e-mailben, vagy hívsz engem és ideadod személyesen és én továbbítom.

Miután ez megvan igénylünk közösen egy kártyát, amely mint egy bankkártya úgy néz ki! Egyedül ennek van egy nagyobb költsége, kb 4-5000 Ft körüli! A Generalinal konkrétan:

“A kártya érvényessége a kártyakibocsátástól számított 3 év. A tag belépését követően kibocsátásra kerülő főkártya első alkalommal díjmentes a pénztártag részére. A díjmentes főkártya érvényességének lejáratát követően kibocsátásra kerülő további főkártya költsége 2 600 Ft/3 év.”

Ezután kezd el összeszámolni mennyi kb. az az összeg amelyet havonta mindenképp ott hagytok a gyógyszertárban, illetve akit még szeretnél a szerződésbe bevonni, neki is! Sokszor elmondom, hogy pl. nagymama gyógyszerei így tudnak kevesebbe kerülni….

SZÁMOLJUNK együtt:

Én a saját példámból indulok ki, ahol két gyermekkel sok egészségmegőrző és bio terméket veszek. Havonta 10-12 ezer körül simán otthagyok a patikában! Az évente 120-140 ezer Ft! Ez a 10-12 ezer Ft lesz a havi tagdíjam, amely nem kötelező, mert a vállalt tagság sem kötelező, hanem önkéntes. Persze van egy maghatározott minimum, nálunk: De mivel ez a minimális szükségletünk nyilván ennek befizetéséből indulok ki, ha azonnal használni szeretném a pénztári tagságom.

Ha például van időd előre gondolkodni huszonegypár évesen, és tudod, hogy kb 5 év múlva szeretnétek babát, akkor is elkezdhető és majdan a babaápolási felszerelést simán lehet vele finanszírozni éveken keresztül….Lényeg az előrelátás és tervezés.

Tehát befizetek, vagy átutalok a saját folyószámlámról 10000 ft-ot az egészségpénztári számlámra , vagy csekken befizetek, de nyilván inkasszó is megadható így automatikusan megy minden. Szépen besétálsz a gyógyszertárba és megveszed amire szükséged van, de ezúttal nem kp.-ban fizetsz, hanem az egészségpénztári kártyádat adod oda a pénztárosnak. Ha nincs épp kártyás fizetési lehetőség akkor pedig az adataid megadva kérsz számlát a megvásárolt termékekről és ezt szépen elteszed. Elküldöd a számlát a Pénztáradnak és ők visszautalják az összeget a Te bankszámládra, amelyet te így még egyszer el tudsz költeni.

Ergo 120.000 ft után neked a 20% visszautalásra kerül az egészségpénztári számládra, az 24000 Ft. Veheted úgy is, hogy két havi gyógyszert, kiegészítőt az állambácsi ingyen ad neked! :)

Hivatalosan tehát a befizetett összeg 20%-a, maximum évi 150.000 Ft jóváírásra kerül a pénztári tag számláján!!

Mire használható fel az egészségpénztári megtakarítás?

Elszámolható termékek és szolgáltatások

· Gyógyszertári termékek

Gyógyszerek, OGYI engedélyes gyógyhatású készítmények

· Gyógyászati segédeszközök

EMKI engedéllyel rendelkező termékek

· Csecsemő- és betegápolási cikkek

Pelenka, babakozmetikum, cumisüveg, csecsemőtápszer

· Szemüveg, kontaktlencse és tartozékaik

Keretek, lencsék, kontaktlencse folyadékok

· Fogászati szűrés, kezelés

Fogtömés, fogkő-eltávolítás, fogszabályozás, fogpótlás

· Egészségügyi és gyógyászati szolgáltatások

Vizsgálatok, műtétek, kezelések, gyógymasszázs, gyógytorna

· Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által nyilvántartásba vett, gluténmentes speciális élelmiszerek

· Mozgáskorlátozottak lakókörnyezetének átalakítása

· Vakvezető kutya tartása, Braille írással készült könyv, hangos könyv

· Egészségügyi célú egyéb szolgáltatások

Táppénz kiegészítése, otthoni ápolás

· Szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások (betegség biztosítások)

Egyes, életmódjavító termékek és szolgáltatások ellenértéke adóköteles jövedelemnek számít, amit az adóbevallásban egyéb jövedelemként kell bevallani és adózni kell utána.

· Természetgyógyászat
· Sporteszközvásárlás
· Fogápolási cikkek
· Gyógyteák

További kérdéssel kapcsolatban is szívesen válaszolok !

Budai Ágnes

+36 20/3287041

skype:faragoneagi1