You are currently viewing Érvek az egészségpénztári tagság mellett…

Érvek az egészségpénztári tagság mellett…

Különböző nyugdíj és életbiztosítások után igénybe vehető adókedvezmény és egyéb lehetőségek után, ha még mindég van olyan adóforintotok, amely állambácsinál bent marad érdemes elgondolkodni az egészségpénztári tagságon, több szempontból is:

  • ez egy olyan termék, mely igazából nem kerül pénzbe és mégis!
  • mivel a legtöbb magyar háztartásban költenek kisebb nagyobb összeget gyógyszerekre és gyógyhatású készítményekre, a kidobott pénz mégsem az
  • több családtag is hozzárendelhető egy fiókhoz, ergó a nagymama szemüvege és a gyermek sporteszközei után is tudunk kedvezményt igénybe venni
  • év végén pedig jóváírják a 20%-os adókedvezményt a számlánkon
  • kamatadó mentes
  • örökölhető a számlán maradó pénz

Nézzük a gyakorlatban:

Van egy Online Belépési Nyilatkozat nevezetű nyomtatvány ,amelyet itt tudsz letölteni. Miután kitöltötted beküldöd e-mailben, vagy hívsz engem és ideadod személyesen és én továbbítom.

Miután ez megvan igénylünk közösen egy kártyát, amely mint egy bankkártya úgy néz ki! Egyedül ennek van egy nagyobb költsége, kb 4-5000 Ft körüli! A Generalinal konkrétan:

„A kártya érvényessége a kártyakibocsátástól számított 3 év. A tag belépését követően kibocsátásra kerülő főkártya első alkalommal díjmentes a pénztártag részére. A díjmentes főkártya érvényességének lejáratát követően kibocsátásra kerülő további főkártya költsége 2 600 Ft/3 év.”

Ezután kezd el összeszámolni mennyi kb. az az összeg amelyet havonta mindenképp ott hagytok a gyógyszertárban, illetve akit még szeretnél a szerződésbe bevonni, neki is! Sokszor elmondom, hogy pl. nagymama gyógyszerei így tudnak kevesebbe kerülni….

SZÁMOLJUNK együtt:

Én a saját példámból indulok ki, ahol két gyermekkel sok egészségmegőrző és bio terméket veszek. Havonta 10-12 ezer körül simán otthagyok a patikában! Az évente 120-140 ezer Ft! Ez a 10-12 ezer Ft lesz a havi tagdíjam, amely nem kötelező, mert a vállalt tagság sem kötelező, hanem önkéntes. Persze van egy maghatározott minimum, nálunk: De mivel ez a minimális szükségletünk nyilván ennek befizetéséből indulok ki, ha azonnal használni szeretném a pénztári tagságom.

Ha például van időd előre gondolkodni huszonegypár évesen, és tudod, hogy kb 5 év múlva szeretnétek babát, akkor is elkezdhető és majdan a babaápolási felszerelést simán lehet vele finanszírozni éveken keresztül….Lényeg az előrelátás és tervezés.

Tehát befizetek, vagy átutalok a saját folyószámlámról 10000 ft-ot az egészségpénztári számlámra , vagy csekken befizetek, de nyilván inkasszó is megadható így automatikusan megy minden. Szépen besétálsz a gyógyszertárba és megveszed amire szükséged van, de ezúttal nem kp.-ban fizetsz, hanem az egészségpénztári kártyádat adod oda a pénztárosnak. Ha nincs épp kártyás fizetési lehetőség akkor pedig az adataid megadva kérsz számlát a megvásárolt termékekről és ezt szépen elteszed. Elküldöd a számlát a Pénztáradnak és ők visszautalják az összeget a Te bankszámládra, amelyet te így még egyszer el tudsz költeni.

Ergo 120.000 ft után neked a 20% visszautalásra kerül az egészségpénztári számládra, az 24000 Ft. Veheted úgy is, hogy két havi gyógyszert, kiegészítőt az állambácsi ingyen ad neked! :)

Hivatalosan tehát a befizetett összeg 20%-a, maximum évi 150.000 Ft jóváírásra kerül a pénztári tag számláján!!

Mire használható fel az egészségpénztári megtakarítás?

Elszámolható termékek és szolgáltatások

· Gyógyszertári termékek

Gyógyszerek, OGYI engedélyes gyógyhatású készítmények

· Gyógyászati segédeszközök

EMKI engedéllyel rendelkező termékek

· Csecsemő- és betegápolási cikkek

Pelenka, babakozmetikum, cumisüveg, csecsemőtápszer

· Szemüveg, kontaktlencse és tartozékaik

Keretek, lencsék, kontaktlencse folyadékok

· Fogászati szűrés, kezelés

Fogtömés, fogkő-eltávolítás, fogszabályozás, fogpótlás

· Egészségügyi és gyógyászati szolgáltatások

Vizsgálatok, műtétek, kezelések, gyógymasszázs, gyógytorna

· Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által nyilvántartásba vett, gluténmentes speciális élelmiszerek

· Mozgáskorlátozottak lakókörnyezetének átalakítása

· Vakvezető kutya tartása, Braille írással készült könyv, hangos könyv

· Egészségügyi célú egyéb szolgáltatások

Táppénz kiegészítése, otthoni ápolás

· Szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások (betegség biztosítások)

Egyes, életmódjavító termékek és szolgáltatások ellenértéke adóköteles jövedelemnek számít, amit az adóbevallásban egyéb jövedelemként kell bevallani és adózni kell utána.

· Természetgyógyászat
· Sporteszközvásárlás
· Fogápolási cikkek
· Gyógyteák

További kérdéssel kapcsolatban is szívesen válaszolok !

Budai Ágnes

+36 20/3287041

skype:faragoneagi1

Vélemény, hozzászólás?