You are currently viewing Úgy élsz mint a szüleid?-Persze

Úgy élsz mint a szüleid?-Persze

Találtam egy nagyon jó könyvet, illetve cikket a szülői típusokról. 

A cikk alapja egy könyv: L. Stipkovits Erika: Szeretettel sebezve című műve, mely részletekbe menően elemzi a 9 különböző szülőfajta ismertetőjegyeit.

A könyv óriási segítség lehet azoknak, akik szeretnének választ kapni olyan égető és nehéz (a könyv hátlapján is feltett) kérdésekre, hogy

  • Miért követjük el ugyanazokat a hibákat, mint a szüleink?
  • Miért sikertelenek a kapcsolataink?
  • Mit üzennek indokolatlan testi tüneteink?

L. Stipkovits Erika: „Jó szülőnek lenni ma egy fejlődési út!”

A szerző részletesen ismerteti azt a kilenc szülőtípust, amelyeket több évtizedes praxisa során szerzett tapasztalatai alapján különített el. A könyv fejezetről fejezetre mutatja be a Borostyán, a Szülősítő, az Idomár, a Jó fej, a Szuper szülő, a Mártír, az Üveghegy, az Agresszor, vagy a Bátorító szülőtípust.

A beszédes elnevezésű kategóriák alapos jellemzésén túl arra is kitér, hogy melyik szülői viselkedés milyen hatással van a gyermek, gyermek- és felnőttkorára, felnőttként mi jellemzi, (vagy jellemzi majd) a munkában, a párkapcsolatban, és várhatóan milyen szülő lesz belőle. A könyv feltérképezi azt is, hogy milyen lehetőségek vannak a szülői viselkedés okozta lelki sebek begyógyítására (ezek a viselkedési típusok ugyanis egy kivételtől eltekintve jellemzően negatív hatással vannak a gyermek lelki fejlődésére, ebből következően felnőtt személyiségére is).

A könyv azonban kiválóan alkalmas arra, hogy a fejezeteken keresztül ki-ki önvizsgálatot tartson arról, hogy saját szüleinek viselkedése milyen nyomokat hagyott a lelkünkön, vagy éppen, ő maga, milyen viselkedésjegyeket hordoz (akár „hozott anyagból dolgozva”) és okoz ezzel ugyancsak következményekkel járó lelki megpróbáltatásokat saját gyermekének.

 

Átírható hiedelmeink szülőként

 

Ha végre megkaptuk a sokszor fájdalmas válaszokat kérdéseinkre, a szerző felhívja a figyelmet arra, hogy felnőttként pótolható az űr és saját erőből változhatunk és változtathatunk.

Szerencsére ma már rengeteg olyan módszer és lehetőség van, amely alkalmas lehet arra, hogy begyógyítsuk ezeket a lelki sebeket. Rajtunk, és nem a szüleinken múlik, hogy erre hajlandóak vagyunk-e időt és energiát szánni. Amennyiben igen, úgy az eredmény biztosan nem marad el: a tudomány jelen állása szerint akár az idegrendszer szintjén is átírhatóak a régről hozott berögződések és hiedelmek.  A könyv tartalma, az annak végén található tesztekkel és gyakorlatokkal is kiegészül. Ezek az ún. Szeretetcseppek, szintén sokat segíthetnek saját magunk, és szüleink megismerésében, ami a megbocsátást, a harag elengedését is támogathatja.

Keressétek a HVG kiadónál. Jó olvasást és tartalmas időtöltést kívánok mindenkinek!

az Eredeti cikket itt olvashatod

A könyv a HVG Kiadónál vásárolható meg, 3315 Ft-ért!

 

Vélemény, hozzászólás?